Wat zijn notariskosten bij het kopen van een huis?

Wat zijn notariskosten bij het kopen van een huis?

Wanneer je een woning gaat kopen heb je ten alle tijden een notaris nodig, deze partij regelt namelijk zaken zoals: het opstellen van het koopcontract, het opstellen van ontbindende voorwaarden, tot aan de uiteindelijke overdracht. Maar wat zijn de notaris kosten? En wat mag jij zelf verwachten van een notaris? En heb de mogelijkheid om je eigennotaris te kiezen? Dit ligt er vaak vanaf of jij de kopende of de verkopende partij bent. Hieronder lees je er meer over:

Wat zijn de notariskosten wat mag jij verwachten?

Het is natuurlijk fijn om de notariskosten te weten, echter is het ook belangrijk, voordat je met deze partij in zee gaat. Om iets te weten, over het feit: wat deze partij allemaal aan jou is verplicht. Allereerst, dienen zij elke potentiële klant te helpen dit is namelijk allemaal per wet geregeld, zij mogen dus nooit klanten weigeren, ongeacht bijvoorbeeld: crimineelverleden. Iedereen in Nederland heeft namelijk het recht op advies van een notaris, daarnaast dient alles ook zo discreet mogelijk te worden afgehandeld en verwerkt. En mag een notaris ook nooit partijdig zijn in het koopproces van een woning tussen de verkoper en ‘eventuele’ koper. Wel mag een notaris melding maken wanneer deze zaakjes niet vertrouwd.

Verder kun jij los van het onderzoek naar de notariskosten en een goedkope notaris, ook onderzoek doen naar feiten, zoals: of de notaris is ingeschreven bij het inschrijforgaan en-of zij volgens de wet handelen.

Wat zijn de notariskosten?

Wanneer jij de koper van het huis bent mag jij in de meeste gevallen de notaris uitkiezen waar de sleuteloverdracht gaat plaatsvinden en waar de allerlaatste stukken ondertekend zullen worden.

De prijzen die notarissen berekenen zijn per notariskantoor verschillend. Je kunt er dus het beste even een onderzoekje naar uitvoeren. De gemiddelde notariskosten bedragen: 1000 tot 1500 euro, echter kunnen de tarieven nog wel eens verschillen, waardoor het hoger, of lager kan gaan uitpakken. Heb je te maken met het laatste geval? Dan kan dit wel eens erg vervelend voor je worden, want je wilt natuurlijk niet een hele zak met geld uitgeven aan een notaris, ongeacht of deze nou verplicht is, of niet. Wat de notaris uiteraard ten alle tijden is!

Dus doe goed je onderzoek op de website van de door jou gevonden notaris. En maak op basis, daarvan: een goede keuze voor jezelf! Zo weet je zeker dat jij een eerlijk bedrag betaald. Een goedkope notaris doet namelijk in veel gevallen niets onder voor een duurdere notaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *