De Arbowet schrijft voor dat een werkgever de verplichting heeft om te zorgen voor het welzijn en de gezondheid van de medewerkers. Dat betekent dat iedere organisatie één of meerdere BHV’ers in huis moet hebben. Daarbij bestaat ook de verplichting dat iedere BHV’er beschikking moet hebben over een EHBO-koffer (ook wel BHV-koffer genoemd) met daarin de benodigde algemene EHBO-artikelen en verbandmiddelen. Deze koffer dient op orde te zijn en het wordt daarom aangeraden om deze om de zes maanden te controleren.
Wat moet er in de EHBO-koffer zitten?
Er is geen wettelijk voorschrift voor de inhoud van de EHBO-koffer. Men zou zich hiervoor aan de richtlijnen van het Oranje Kruis kunnen houden. De grootte van de koffer is afhankelijk van het aantal personen dat er een beroep op moet kunnen doen (bijvoorbeeld aantal medewerkers in een organisatie, aantal scholieren en docenten bij een school, etc.). Wanneer u hierover meer duidelijkheid wenst, kunt u zich het beste laten informeren door de leverancier van uw EHBO-koffer.
In ieder geval zult u in iedere EHBO-koffer verschillende verbandmiddelen kunnen vinden, zoals:
- Steriele verbanden om wonden te kunnen verbinden.
- Hechtstrips die bijvoorbeeld bij snijwonden bloedverlies kunnen beperken.
- Steriele gaasjes, die men bijvoorbeeld kan gebruiken om een vuiltje uit het oog te halen o fin combinatie met een zwachtel om een wond af te dekken.
- Snelverband dat gebruikt kan worden voor het afdekken van wonden.
- Een aantal vingerbobs voor het verbinden van wonden aan de vingers.
- Steunverbanden voor gebruik bij kneuzingen of verstuikingen.
- Niet verklevende kompressen (zoals een metalline kompres). Dit is een kompres dat zich niet verkleeft met de wond.
Dit is slechts ter indicatie. Zoals hierboven aangegeven, kunt u of de BHV’er in uw organisatie zich het beste door een gespecialiseerd bedrijf laten adviseren over de inhoud van de koffer.
Controleren van de EHBO-koffer
Hierboven is reeds aangegeven dat de EHBO-koffer het beste om de zes maanden kan worden gecontroleerd. Dit is niet alleen om aan te vullen wat er is gebruikt. Wist u bijvoorbeeld dat verbandmiddelen een houdbaarheidsdatum hebben? Zo is bijvoorbeeld een steriel gaas na verlopen van de houdbaarheidsdatum niet meer steriel. Dat betekent dat dit gaas mogelijk geen antibacteriële werking meer heeft en dus niet meer gebruikt kan en mag worden.
AED
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is (nog) niet wettelijk verplicht, maar is wel aan te raden. Bij elk gebouw waar mensen aanwezig zijn, zoals bedrijven, scholen, diverse instanties, restaurants, winkels, etc. etc. kunt u in noodgevallen de overlevingskans van iemand verhogen door een AED te kunnen inzetten. Het is nu eenmaal beter om deze in huis te hebben en nooit te hoeven gebruiken, dan achteraf te moeten concluderen dat het spijtig is dat u deze niet had.
Een AED kan in een koffer worden geleverd, maar ook in handige AED tassen waarmee de hulpverlener de AED gemakkelijk kan meenemen naar het slachtoffer. Het gebruiken van een AED is niet moeilijk, de AED geeft namelijk na opstarten precieze instructies wat er gedaan moet worden. Toch is het volgen van een EHBO cursus altijd nuttig en het leren gebruiken van een AED is bij een EHBO cursus inbegrepen. Daarmee voelt u zich zeker om hulp te verlenen wanneer de nood aan de man is.