Wat is een bedreigde diersoort?

Wat is een bedreigde diersoort?

Een bedreigde diersoort is een diersoort waarvan het voortbestaan in gevaar is. Er zijn verschillende redenen waarom een diersoort bedreigd kan zijn, zoals habitatverlies, klimaatverandering, illegale jacht en handel, introductie van invasieve soorten en vervuiling van het milieu.

Om de ernst van de bedreiging voor een diersoort te bepalen, wordt gebruik gemaakt van de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten. Dit is een wereldwijde lijst waarop de status van planten en dieren wordt bijgehouden en die aangeeft hoe groot het risico is dat een soort uitsterft. Op basis van deze lijst worden soorten ingedeeld in verschillende categorieën, zoals ‘veilig’ (niet bedreigd), ‘kwetsbaar’, ‘bedreigd’ en ‘ernstig bedreigd’ (ook wel ‘kritiek’ genoemd).

Welk dier sterft bijna uit?

Er zijn helaas veel diersoorten die op dit moment met uitsterven worden bedreigd. De ernst van de bedreiging varieert echter sterk tussen verschillende soorten en regio’s.

Enkele voorbeelden van diersoorten die momenteel ernstig bedreigd zijn en waarvan het voortbestaan in gevaar is, zijn:

  1. Sumatraanse neushoorn: er zijn nog minder dan 80 exemplaren over in het wild, voornamelijk door stroperij en habitatverlies.
  2. Amoerpanters: er zijn nog minder dan 100 exemplaren over in het wild, voornamelijk door stroperij en verlies van leefgebied.
  3. Berggorilla’s: er zijn minder dan 1000 exemplaren over in het wild, voornamelijk door verlies van leefgebied en stroperij.
  4. Vaquita: er zijn naar schatting minder dan 10 exemplaren over in het wild, voornamelijk door bijvangst in de visserij.

Het is belangrijk dat we deze bedreigde diersoorten beschermen en de oorzaken van hun achteruitgang aanpakken, om te voorkomen dat ze definitief uitsterven.

Hoe kun je bedreigde dieren helpen?

Er zijn verschillende manieren waarop je bedreigde dieren kunt helpen:

  1. Ondersteun organisaties die zich inzetten voor de bescherming van bedreigde diersoorten, zoals het Wereld Natuur Fonds (WWF), het IUCN of lokale natuurbeschermingsorganisaties.
  2. Vermijd producten gemaakt van bedreigde diersoorten, zoals ivoor, koraal, schildpadproducten en bont. Dit draagt bij aan het terugdringen van de illegale handel in wilde dieren.
  3. Koop producten met een keurmerk dat aangeeft dat ze duurzaam zijn geproduceerd en geen schade toebrengen aan het milieu of bedreigde diersoorten.
  4. Vermijd het gebruik van pesticiden en herbiciden, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor dieren en hun leefgebied.
  5. Bezoek nationale parken en reservaten waar bedreigde diersoorten worden beschermd, maar doe dit wel op een verantwoorde manier, volg de regels en houd rekening met het welzijn van de dieren en hun leefomgeving.
  6. Verklein je ecologische voetafdruk door te recyclen, energie te besparen en duurzame producten te kopen.
  7. Educatie is ook belangrijk. Leer anderen over bedreigde diersoorten en de noodzaak om ze te beschermen. Zo kan je ook bewustzijn creëren over het belang van natuurbehoud en het beschermen van bedreigde diersoorten.

Wat is dodelijkste dier?

Het dodelijkste dier voor mensen is de mug, vanwege de ziektes die ze kunnen overbrengen zoals malaria, gele koorts, dengue en Zika. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) veroorzaakt malaria alleen al meer dan 400.000 sterfgevallen per jaar, voornamelijk in Afrikaanse landen. Andere insecten zoals teken en vliegen kunnen ook ziektes overbrengen en zijn verantwoordelijk voor duizenden sterfgevallen per jaar.

Als we het hebben over dodelijke dieren voor mensen, buiten ziekteverwekkers om, dan is de meest dodelijke groep de slangen. Sommige slangensoorten zijn zeer giftig en kunnen mensen binnen enkele uren doden. Andere dodelijke dieren voor mensen zijn bijvoorbeeld krokodillen, haaien en nijlpaarden, vooral als mensen te dichtbij hun territorium komen en ze zich bedreigd voelen. Het is echter belangrijk om op te merken dat de meeste dieren niet actief op mensen jagen en dat het risico op een fatale ontmoeting relatief laag is.

Bekijk onze Webie website voor meer van dit soort leuke en informatieve artikelen/blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *