Deprecated: Optional parameter $depth declared before required parameter $output is implicitly treated as a required parameter in /home/fietszaak/webie.nl/wp-content/plugins/wp-megamenu*/classes/class.wp-megamenu.php on line 456
Wat is een facilitaire beroep? - Webie voor internet/web inspiratie

Wat is een facilitaire beroep?

Wat is een facilitaire beroep?

Een facilitair beroep is een beroep dat gericht is op het ondersteunen en faciliteren van de dagelijkse gang van zaken in een organisatie of instelling. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van administratie, catering, beveiliging, schoonmaak, onderhoud, facilitaire dienstverlening, logistiek en evenementenorganisatie.

Facilitaire beroepen zijn vaak gericht op het leveren van ondersteunende diensten aan medewerkers en klanten, zodat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren en/of zich welkom en veilig voelen. Daarnaast houden facilitaire beroepen zich bezig met het optimaliseren van processen en het beheersen van kosten binnen een organisatie of instelling.

Enkele voorbeelden van facilitaire beroepen zijn: facilitair manager, cateringmedewerker, receptionist, beveiliger, schoonmaker, facilitair medewerker, magazijnmedewerker en evenementenorganisator.

Wat verdien je als facilitair medewerker?

Het salaris van een facilitair medewerker kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ervaring van de medewerker, het niveau van de functie, de sector waarin de medewerker werkt en de regio waarin de organisatie zich bevindt.

Over het algemeen ligt het salaris van een facilitair medewerker in Nederland tussen de €1.800 en €3.000 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Dit kan hoger of lager zijn, afhankelijk van eerdergenoemde factoren.

Het is ook goed om te weten dat in sommige gevallen aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een reiskostenvergoeding, een pensioenregeling en een bonus, kunnen worden aangeboden. Dit kan het totale pakket aan financiële beloning van een facilitair medewerker verhogen.

Wat valt er onder facilitaire kosten?

Facilitaire kosten zijn kosten die gemaakt worden voor het faciliteren en ondersteunen van de dagelijkse bedrijfsvoering van een organisatie of instelling. Deze kosten omvatten een breed scala aan activiteiten en diensten die nodig zijn om een efficiënte en effectieve werkomgeving te creëren en te behouden. Hieronder volgen enkele voorbeelden van kosten die onder facilitaire kosten vallen:

  1. Huur en onderhoud van gebouwen en kantoren
  2. Energiekosten zoals gas, water, elektriciteit en verwarming
  3. Schoonmaakdiensten, zoals schoonmaak van kantoren, sanitair en gemeenschappelijke ruimtes
  4. Beveiligingsdiensten, zoals toezicht op de toegang tot het gebouw en het bewaken van de veiligheid van medewerkers en eigendommen
  5. Catering- en kantinekosten, zoals de aankoop van voedsel en dranken voor medewerkers en klanten
  6. Kantoorbenodigdheden, zoals papier, pennen en andere kantoormaterialen
  7. Telecommunicatiekosten, zoals telefoon- en internetdiensten
  8. Verzekeringen en belastingen, zoals brandverzekeringen en onroerendezaakbelasting

Kortom, facilitaire kosten omvatten alle kosten die nodig zijn om de fysieke infrastructuur en de operationele processen te ondersteunen die nodig zijn om een organisatie te laten functioneren.

Wat is een hoofd facilitaire dienst?

Een hoofd facilitaire dienst is een functionaris die verantwoordelijk is voor de aansturing en coördinatie van de facilitaire diensten binnen een organisatie. Het hoofd facilitaire dienst is meestal werkzaam binnen een organisatie die een breed scala aan diensten biedt aan medewerkers en klanten, zoals catering, beveiliging, schoonmaak, onderhoud en logistiek.

Het hoofd facilitaire dienst is verantwoordelijk voor het opzetten van beleid en procedures met betrekking tot facilitaire diensten en voor het beheer van het budget dat aan deze diensten wordt toegewezen. Ook zorgt het hoofd facilitaire dienst voor de implementatie van facilitaire plannen en programma’s die ervoor zorgen dat de faciliteiten en diensten van de organisatie op een efficiënte en effectieve manier worden beheerd.

Het hoofd facilitaire dienst werkt vaak nauw samen met andere afdelingen binnen de organisatie, zoals human resources, financiën en operationele afdelingen, om ervoor te zorgen dat de faciliteiten en diensten van de organisatie naadloos samenwerken en bijdragen aan de algehele efficiëntie en productiviteit van de organisatie.

Bekijk onze Webie website voor meer van dit soort leuke en informatieve artikelen/blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *