3 IT-ontwikkelingen die alsmaar belangrijk worden in 2023

3 IT-ontwikkelingen die alsmaar belangrijk worden in 2023

Men kan stellen dat informatietechnologie nog nooit zo belangrijk is geweest voor het mondiale bedrijfsleven. Dankzij nieuwe technologieën verandert het IT-landschap echter ook sneller dan ooit. Daarom hebben we voor meer praktisch advies hebben een kleine vooruitblik gegeven om bedrijfsleiders te helpen prioriteiten te stellen. Hier behandelen we informatie over de veranderingen die de IT-omgeving van jouw bedrijf kunnen beïnvloeden. Lees dus snel verder!

1. AI is overal 

Het onderwerp kunstmatige intelligentie (AI) maakt al enige tijd veel lawaai en baart zowel veel zorgen als talloze mogelijkheden. Maar tenzij je actief betrokken bent bij kunstmatige intelligentie, besef je misschien niet hoe alomtegenwoordig het is geworden. We gebruiken intelligente algoritmen wanneer we een groot aantal creatieve en dagelijkse taken uitvoeren, waaronder zoeken op het internet, online winkelen, navigeren op reis, het kiezen van entertainment en het beheren van onze agenda’s. 

Deze ontwikkelingen zullen niet snel ophouden en de impact AI op de menselijke beschaving wordt door sommige IT-giganten ook wel omschreven als “belangrijker dan vuur of elektriciteit”(!). Dit jaar zullen verscheidene AI-oplossingen en volwassen ecosystemen als platforms voor diensten zullen steeds toegankelijker worden. Er zijn steeds minder belemmeringen in de technologische infrastructuur en het budget is er, wat betekent dat de beste ideeën nieuwe AI-producten en -diensten kunnen creëren die een potentie hebben om ons leven te vereenvoudigen of verbeteren.

2. Toename cyberaanvallen benadrukt het belang van cyberbeveiliging

Het aantal datalekken in Nederland is de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Dit vereist nieuwe concepten van een cyberbeveiligingsnetwerk die de ontwikkeling van beveiligingsprotocollen kan evalueren om blootstelling op alle punten van binnenkomst in het netwerk te voorkomen.

Een van de IT-ontwikkelingen voor betere cyberbescherming, is de cyber security mesh-aanpak. In tegenstelling tot de traditionele, op de perimeter gebaseerde aanpak, waarbij het beveiligingssysteem de hele “ommuurde stad” van apparaten en gebruikers probeert te beschermen, moet het cybersecurity mesh-systeem kunnen voorkomen dat kwaadwillenden toegang krijgen tot andere delen van het netwerk. 

Deze aanpak is bijzonder belangrijk in een steeds meer gedecentraliseerd bedrijfsteam. Om niet het hele netwerk bloot te stellen aan cyberinbraak, is het dus belangrijk om elk toegangspunt en elke potentiële gebruiker te beveiligen.

3. Van IoT naar IoB

Of het nu gaat om Windows 10 of Windows 11, de Metaverse of duurzame technologie, IT-ontwikkelingen zijn er van alle kanten en vloeien vaak samen. Een van de digitale concepten die meer en meer uit zijn kinderschoenen lijkt te stappen, is The Internet of Things (IoT). In de afgelopen jaren is het Internet der Dingen een concept geworden waarmee steeds meer mensen vertrouwd zijn geraakt.  

Er is echter een nieuwe trend in de IT-wereld die misschien als een verrassing komt – het wordt ook wel het Internet of Behaviour (IoB) genoemd. De IoB interpreteert gegevens die via het IoT worden verzameld. Vervolgens worden deze gegevens gebruikt om het gedrag van klanten (of werknemers) te beïnvloeden. Het IoB-model wint snel terrein en door de groeiende IoT-markt gecombineerd met de toepassing van edge computing zullen meer gegevens dan ooit tevoren kunnen worden verzameld en opgeslagen. Gezamenlijk met de vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie en big data zal dit organisaties kunnen helpen bij de verwerking van de grote hoeveelheden gedragsgegevens die zij verzamelen, wat de impact van het leven van mensen wereldwijd kan vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *